Iași: orașul primei dezbateri organizate de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, (CONAF), pentru susținerea proiectului național Pactul Pentru Tineri

Amintiri din școală, de atunci când mergeam cu ghiozdanul încărcat cu manuale, caiete și sandwich-uri delicioase, cu toții avem. Ne leagă emoțiile notelor din catalog, sunetul clopoțelului care anunța cea mai așteptată pauză, cea mare, discuțiile cu colegii, uneori și în orele de curs, ne leagă amintiri despre cadrele didactice, dar și năzbâtiile care, de cele mai multe ori, erau nevinovate.

Însă, pentru unii copii, educația s-a oprit în loc. Și, implicit, amintirile din școală. Au luat o pauză lungă, care, în cele mai mai multe cazuri, e pentru totdeauna.    
În 4 ani peste 109.000 de elevi de liceu (15-18 ani) au abandonat școala românească, echivalent cu populația unui oraș precum Suceava. Iar cifrele nu sunt deloc încurajatoare, România fiind țara cu a treia cea mai mare rată a abandonului școlar din Europa.

Pe acest fond, proiectul național Pactul pentru Tineri a dorit să fie cel care vine în sprijinul generațiilor care și-au pierdut motivația de a merge la școală. Prin inițiativa sa, Pactul Pentru Tineri își propune ca obiectiv principal conștientizarea implicațiilor pe care abandonul școlar din România le are asupra copiilor, a societății și a economiei României și prioritizarea găsirii de soluții. Un alt obiectiv se rezumă la identificarea măsurilor pentru reducerea abandonului școlar, dar și necesitatea educației vocaționale în școli, a formării continue și soluționarea concretă a problemelor.

Și o primă inițiativă a început. Într-o serie de 6 dezbateri educaționale, în orașele în care abandonul școlar înregistrează creșteri semnificative, prima discuție a fost deschisă la Iași, în luna septembrie.

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a lansat dezbaterea cu numărul 1 a proiectului național „Pactul pentru Tineri”, organizată în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Primăria Municipiului Iași, UNICEF și cu sprijinul OMV Petrom.

Sursa: conaf.ro/

„Pactul pentru Tineri” își propune să identifice acele inițiative și programe educaționale care să permită tinerilor să-și completeze educația pentru a dobândi abilități necesare în piața muncii. Ne dorim prin acest demers să scădem măcar cu 1% rata celor care decid să abandoneze studiile și să găsim împreună cu Guvernul soluții care să conducă pe termen lung la reducerea abandonului școlar. Avem nevoie de programe de formare care combină pregătirea pentru muncă și abilitățile tehnice cu cunoștințele fundamentale, pentru a oferi mai multor tineri oportunitatea de a găsi locuri de muncă sau pentru a beneficia de oportunități de antreprenoriat.”, a declarat Cristina Chiriac, Președinta CONAF.    
Discuțiile au creionat situația îngrijorătoare a abandonului școlar și au lansat direcții pentru stoparea și diminuarea fenomenului prin măsuri care să fie puse în practică în cel mai scurt timp.     
Acest lucru poate fi posibil prin întrepătrunderea factorilor decizionali, a autorităților locale și a actorilor implicați în mediul de afaceri, a adăugat Cristina Chiriac.

Și pentru că demersul proiectului național Pactul Pentru Tineri continuă, dezbateri au fost desfășurate și la Botoșani, Piatra Neamț, urmând ca anul viitor acestea să ajungă și la Suceava, Slănic Moldova și Vaslui.    
Puteți urmări activitatea celelorlalte evenimente din țară, în articolele ce urmează!

Surse:    
https://conaf.ro/pactul-pentru-tineri-o-agenda-complexa-pentru-o-societate-puternica/   
https://conaf.ro/pactul-pentru-tineri-un-demers-initiat-pentru-o-generatie-de-copii-care-asteapta-sa-fie-salvata/

big down arrow