Atunci când citești despre abandonul școlar din România, scenariul conturează îngrijorare, teamă, nesiguranță. Dar, privind lucrurile în detaliu, credem că stă în puterea noastră să plecăm într-o direcție care, printr-un efort colectiv și constant, va da naștere unei soluții pe termen lung asupra problemei de față. Educația are nevoie de susținere, de o voce puternică care să rupă barierele sărăciei și să dea viață parcursului fiecărui copil.
Observând realitatea în care 45.000 de copii părăsesc anual sistemul de învățământ, iar România este țara cu a treia cea mai mare rată a abandonului școlar din Europa, obiectivele proiectului național Pactul Pentru Tineri au vizat conștientizarea implicațiilor pe care abandonul școlar din România le are asupra copiilor, a societății și a economiei României, precum și prioritizarea găsirii de soluții. Iar inițiativele au luat startul rapid, sub forma unor dezbateri alături de speakeri, profesori, părinți, elevi și antreprenori, începând cu luna septembrie la Iași, urmate de Piatra Neamț și Botoșani.
Prin intermediul Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), cea mai puternică confederație din România, care organizează evenimente centrate pe educația continuă, evenimentul de la Botoșani a susținut inițiativa proiectului Pactul Pentru Tineri printr-o țintă clară: evidențierea cauzelor abandonului școlar și analiza acestora în vederea lansării de soluții optime.
Dinamica dezbaterii a fost complexă, date fiind problemele descoperite pe parcursul întâlnirilor anterioare, astfel încât invitații au analizat cauzele fenomenului abandonului școlar, acestea fiind extrapolate către sărăcie, distanța mare pe care o parcurg copii către școală, lipsa sprijinului din familie, dar și birocrația defectuoasă privind sprijinirea financiară a elevilor vulnerabili.
Discuțiilor de ordin teoretic li s-au alăturat scenariile practice, structurate sub forma unor ateliere situaționale, unde cei prezenți în sală au putut să urmeze traseul unui tânăr care a renunțat la școală, tot exercițiul fiind proiectat pe baza unor cadre inspirate din viața reală.
În urma celor dezbătute, au fost dezvoltate soluții care ar putea avea efecte pozitive în practicile de reducere a abandonului școlar.
Sursa: https://conaf.ro/
„Mă bucur nespus că munca și implicarea tuturor în acest proiect național, „Pactul pentru Tineri”, au început deja să dea roade. Putem spune că am reușit să convigem executivul de la București de necesitatea creării unei structuri de cooperare amplă între autorități și mediul de afaceri. Promptitudinea creării unui comitet și aprobarea acestuia de către domnul Prim-Ministru Nicolae Ionel Ciucă, ne-a dat imboldul necesar să vrem să facem și mai mult. Această decizie va fi un punct de inflexiune în dezbaterile viitoare, în care va trebui să identificăm cu și mai mare acuratețe problemele și blocajele care întrețin abandonul școlar și soluțiile complexe pentru a-l reduce sistematic și decisiv.”, a declarat Cristina Chiriac, Președintă CONAF
Având în vedere că educația este cea care le oferă oamenilor șansa de a progresa în cadrul societății și faptul că, în dimensiunea abandonului școlar consecințele pot fi negative pentru economia României, pentru noi, cei din echipa proiectului Pactul Pentru Tineri, tot ce ne rămâne să facem este să continuăm inițiativa.
Cu sprijinul OMV Petrom și susținerea UNICEF, Pactul Pentru Tineri abordează, cu precădere, tema abandonului școlar din România și în viitoarele discuții susținute de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), care vor urma în Vaslui, Suceava și Bacău.
Puteți afla, aici, din articolele viitoare, cum au decurs dezbaterile!
Surse:
https://conaf.ro/saracia-cauza-si-efect-a-abandonului-scolar/
https://conaf.ro/proiectul-national-pactul-pentru-tineri-un-impact-semnificativ-asupra-evolutiei-societatii-romanesti/