Conaf: abandonul şcolar, fenomen surprinzător de amplu pentru o ţară în care învăţământul este gratuit şi obligatoriu

Parteneriatul pentru reducerea abandonului școlar creat prin proiectul național „Pactul pentru Tineri” este o inițiativă care a explorat impactul problemelor, experiențelor, ideilor și posibilele soluții în mai multe județe. Joi, 16 februarie, va avea loc cea de a V-a dezbatere a proiectului, începând cu ora 11:00 la Centrul de Resurse pentru Afaceri Vaslui. Problema abandonului școlar, un fenomen surprinzător de amplu pentru o țară în care învățământul este gratuit și obligatoriu, este complexă și are impulsuri diferite și rezolvări care trebuie atent calibrate.

„Pe traseul proiectului nostru, „Pactul pentru Tineri”, s-au conturat, evident, problemele care încurajează abandonul școlar, riscurile, efectele sale în timp, dar a devenit clar că acesta reprezintă o vulnerabilitate a economiei locale și naționale. Pe plan local, o intensitate sporită a abandonului școlar are ca efect o reducere a veniturilor fiscale și o majorare, în timp, a cheltuielilor pentru asistență socială. Poziția competitivă a regiunilor în care abandonul școlar are cote înalte este afectată negativ. Consecința cea mai evidentă a ratelor mai mari de abandon școlar; chiar și când cei care abandonează studiile sunt angajați, este sărăcia individuală și subdezvoltarea zonei în care fenomenul se manifestă. O populație mai puțin educată atrage mai greu investiții în zonă. Mă bucur să constat că autoritățile locale au înțeles acest lucru și sunt parteneri serioși în efortul național de reducere a abandonului școlar”, a declarat Cristina Chiriac, președinta CONAF.

Fenomenul abandonului școlar a fost identificat acum ca o problemă națională, care trebuie abordată cu strategii inteligente, bine conturate și eficiente. Complexitatea fenomenului necesită însă un efort imens de înțelegere, rezolvare a problemelor și calibrare a strategiilor.

„Abandonul școlar este, în esență, o uriașă pierdere a potențialului uman și are un impact negativ asupra capacității unei regiuni și în general, a țării, de a concura într-o economie globală. Nu trebuie să uităm că piața forței de muncă a viitorului va necesita niveluri de educație mai ridicate, pentru a face față provocărilor economice și sociale. Iată de ce este esențială colaborarea între mediul privat, sistemul de învățământ, autorități naționale și locale și instituții internaționale pentru a face față provocărilor. În acest context, este esențială performanța învățământului profesional, care trebuie însă reevaluat și respectat. Putem urmări ca strategie educațională alfabetizarea tehnologică, dar și abilitățile care nu sunt specifice tehnologiei, cum ar fi dezvoltarea unui set de valori, cunoștințe culturale, abilitățile de lucru în echipă și corelarea conținutului tehnologic cu alte tipuri de meserii”, a adăugat Cristina Chiriac.

Pentru a sublinia, încă o dată, importanța implicării tuturor actorilor, fie că vorbim de autorități, ONG-uri sau mediul privat, Palatul Parlamentului a fost luni, gazda dezbaterii „Educaţia ca soluţie pentru reducerea abandonului şcolar”, organizată de Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor şi CONAF – Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin*, în cadrul căreia a fost lansată şi campania „Clasa M. Clasa Mamelor Minore”.

Dezbaterile au fost deschise de preşedintele comisiei, Natalia INTOTERO, în prezența membrilor comisiei de învățământ a Camerei Deputaților, a ministrului Tineretului, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Gabriela FIREA, ministrului Economiei, Florin SPĂTARU, consilierului ministrului Educaţiei, Octavia BORȘ, senatoarei Anca DRAGU, alături de membri CONAF. Au mai participat: reprezentantul UNICEF în România, Anna RIATTI, episcopul vicar patriarhal, Varlaam PLOIEȘTEANUL, coordonatorul proiectului „Alege Şcoala”, Florin MARICA (Patriarhia Română) și reprezentanți ai asociațiilor partenere: Asociația SAMAS, Asociația pentru Valori în Educație, Glasul Vieții – Dan Damaschin, Asociația WeHelp, Asociația Un Pas Spre Educație, Căminul Felix, Asociația Educație și Viitor, Uniunea Studenților din România, Fundația pentru Educație și Vocație, Asociația Părinților Isteți, Kids in Business, Federația Patronatelor pentru Educație și Antreprenoriat Social și Asociația „FiiOM”!

„Principalul nostru obiectiv este conștientizarea implicațiilor pe care abandonul şcolar le are asupra copiilor, asupra societății şi asupra economiei. Este necesară identificarea acelor iniţiative şi programe educaţionale care să le permită tinerilor să-și completeze educația pentru a dobândi abilităţi necesare în piaţa muncii. Împreună, autorităţi publice, părinţi, sectorul privat și comunitatea ONG-urilor, ne putem uni forţele pentru a reduce abandonul şcolar prin investirea în programe educaţionale de calitate, oferirea de suport şi resurse”, a mai spus preşedinta CONAF.

Sursa: CONAF https://conaf.ro/

big down arrow